Taaperon tutista vieroittaminen

 Näin meillä luovuttiin tutista

Terveisiä "lomalta"! 

Meidän päiväkoti on heinäkuun lomalla joten meidän (siis minun) kesäloman ajankohtaa ei tarvnnut pahemmin miettiä. Tai siis mitään lomaahan minulla ei periaatteessa ole, työt vaan hoidetaan tässä kuussa joko iltaisin tai Ellenin päiväuni aikaan. Ei herkkua, mutta koska Metalliyrittäjän "kiire töissä"-hokemalle ei näy loppua, niin joku järjestely piti keksiä. 

Välillä (lue: uhma-kohtauksien aikaan) ajaudun miettimään että miksi se on vain minun velvollisuus jäädä kotiin lasta hoitamaan tällaisessa tilanteessa? Ja miksi se esimerkiksi näkyy vain minun palkkapussissa että haluamme tarjota lapselle kevyemmän arjen? Helpompaa siellä töissä olisi kuin kotona uhma-ikäsen taaperon kanssa... Ja älkää ymmärtäkö väärin, Metalliyrittäjä hoitaa enemmän kuin oman osuutensa kuluista, itseä vaan todella ahdistaa kun omat tulot ei tällä hetkellä kata kuin lainat, laskut ja pari kauppareissua. Voin kertoa että tällaiselle "minä pärjään itse"- ihmiselle tämä tilanne on aika myrkkyä. Kun ei vaan pärjää. 😄 MUTTA ennenkun ajaudun syvemmälle näihin verenpainetta nostattaviin aiheisiin niin palataan päivän aiheeseen, eli tutista vieroittamiseen. 😊

Jo maaliskuussa kun Ellen aloitti päiväkodissa suunnittelin tulevaa tutista luopumista ja kesäloma tuntui silloin luonnolliselta ajankohdalta. Ellenin tutin käyttöhän on rajoittunut, jo muutaman kuukauden ikäisestä lähtien, ainoastaan nukkumiseen ja silloin tällöin siitä on haettu lohtua vaikeissa/uusissa tilanteissa. Tämä osaltaan jo auttoi meitä vieroituksessa. Meillä ei myöskään ole koskaan ollut käytössä unilelua joten se oli ensimmäinen asia minkä muutin. Ellen nukkui siis ennen niin että hänellä oli tutti suussa sekä yksi tutti molemmissa käsissä. "Käsituteista" luovuttiin sekä kotona että päiväkodissa  samoihin aikoihin ja tarjottiin päiväunille niiden sijaan unipupua. Vähitellen käsitutteja ei annettu enää yöunillekkaan. Tästä pari viikkoa eteenpäin eli viime maanantaina kerroin Ellenille että eläinvauvat haluaisivat hänen tuttinsa. Olisittepa nähneet hänen ilmeensä... Mitään sanomatta hän keräsi jemmoistaan kaikki tutit, laittoi yhden suuhunsa ja lopuista piti kovasti kiinni. Hän ei aikonut niistä luopua. Sinä yönä Ellen nukkui tuttiensa kanssa, käsissään myös tutit 😁 En jaksanut stressata...

Seuraavana päivänä päiväunille mennessä yritin taas jättää tutit antamatta. Ei onnistunut. Tähän vinkki. Luopukaa tuteista kun lapsi nukkuu vielä pinnasängyssä. Ei tarvi pelätä että se seikkailee ympäri huonetta kiipeillen ja tutteja etsien. Minä pelkäsin liikaa ja annoin tutin. (Meillä sattui pikku episoodi pinnasängyn kanssa ja siitä syystä meillä nukutaan jo juniorisängyssä. Kirjoittelen siitä oman jutun jossain välissä.) Päätin kuitenkin, että päiväunien jälkeen kerron uudelleen eläinvauvoista ja siitä että ne tarvitsevat tutteja. Tällä kertaa Ellen ei järkyttynyt enää yhtä paljon tästä tiedosta, ja illalla meni yöunille ilman tutteja! 

Seuraavana aamuna hän sai vuosisadan uhma-kohtauksen ja koska tuttia ei saanut lohdutukseksi niin tämä kohtaus ei ottanut loppuakseen. KOLMEN tunnin huudon jälkeen tämä äiti ajoi Metalliyrittäjän työpaikalle valmiina jättämään lapsensa sinne, mutta joutuikin toteamaan että kohtaus loppui siihen kun tämä näki isänsä. 😅 Siitä sitten takaisin kotiin ja päiväunille, joille meni aamun episoodista huolimatta ilman tutteja, mutta kun heräsi niin kyseli taas niiden perään. Yhdessä sitten katsottiin että kaikki "tutti-jemmat" oli tyhjiä ja kerroin että nyt ne eläinvauvat ovat varmaan hakeneet ne tutit. Tämän jälkeen Ellen ei ole pyytänyt eikä kysellyt tuttiensa perään mutta tuteista luopuminen on näkynyt esimerkiksi kasvaneena läheisyyden ja sylin tarpeena. Sormet ja varpaat ristiin että tämä meni näin "helposti". 

Tutista vieroittaminen on kovin yksilöllistä, meillä meni helpohkosti mutta tiedän että toiset saattavat huutaa viikkokaupalla tuttiensa perään. Tsemppiä kaikille vieroitukseen ryhtyville, ja erityisesti niille, joilla se on parhaillaan menossa! 💪💗 (tuskin ne enää yläasteella sitä tuttia haluavat käyttää 😅)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen vuosi D1 takana

Jättikatkarapu risotto

Kevätkuulumisia ja uutisia